Intalniri si evenimente BMWClub Romania



Cat de bolnava e masina dupa culoarea fumului de la evacuare?
Dupa trecerea sezonului rece, cu temperaturi sub zero grade Celsius, TREBUIE sa observati daca masina scoate fum pe teava de esapament. E bine sa stiti ca, pe timpul iernii, uleiurile de motor sunt si ele supuse legilor fizicii, in sensul ca, la temperaturi scazute, uleiurile isi reduc proprietatile de lubrifiere mai ales la momentul pornirii motorului. De aceea, unele sunt mai zgomotoase si mai turate la "prima cheie", iar pornirea se face in general mai greoi.

Mecanicii sustin ca indiferent de tipul de motorizare, diesel sau benzina, pornirea trebuie sa se faca doar cu apasarea pedalei de ambreiaj (la masini cu transmisie manuala) sau cu apasarea pedalei de frana (la masini cu transmisie automata).

Imediat dupa pornire, trebuie aruncata rapid o privire la evacuare, pentru a vedea daca si CE iese pe teava de esapament.

In principiu, e bine daca nu observam nimic... dar daca se vad iesind aburi ce se volatilizeaza imediat, nu trebuie sa va speriati, dimpotriva. Atentie, nu confundati aburii cu fumul alb, care prezinta si un miros specific, intepator.

Si pentru ca am pomenit de FUM ALB care iese pe teava de esapament, sa abordam aceasta particularitate ca pe o ANOMALIE de functionare a motorului cu mai multe posibile cauze. FUMUL ALB indica cel mai frecvent o etansare defectuoasa intre circuitul de racire si cel de ardere, generate de regula de fisuri ale blocului motor care permite infiltrarea lichidului de racire (apa+antigel) in capul cilindrilor. Efectul poate fi unul devastator pentru motor, putand duce la distrugerea definitiva a acestuia.



FUMUL NEGRU apare in general la masinile cu motoare diesel, care indica mai multe posibile cauze, dintre care mecanicii ne indica: o motorina de calitate slaba, un filtru de aer extrem de murdar, probleme la sistemul de injectie (motorina nearsa complet aruncata pe evacuare, decalibrarea supapelor, injector defect etc.), sonde lambda sau debitmeru aer defecte, regulator de presiune a combustibilului blocat pe pozitia "inchis", un filtru de particule infundat sau in curs de regenerare (mai rar chiar la momentul pornirii), etc.

FUMUL ALBASTRU trebuie sa atraga atentia atat soferilor de masini diesel, cat si celor de benzinare. In principiu, FUMUL ALBASTRU indica un amestec nepermis de ulei cu combustibil in camera de ardere, ceea ce ne-ar putea duce cu gandul la defectiuni ale supapelor, cilindrilor, pistoanelor sau a garniturilor care permit trecerea lubrifiantului in camera de ardere.
Daca etansarea este si mai serioasa, cu siguranta ca vor aparea manifestari care trebuie sa va puna pe ganduri: scaderi de putere a motorului, generate de pierderi de compresie in cilindri si implicit de cresterea presiunii in carter.
Ar mai fi de mentionat ca si defectarea turbocompresorului poate provoca aparitia FUMULUI ALBASTRU, intrucat acesta poate sa vaporizeze ulei odata cu aerul si gazele reirculate direct in camera de ardere, rezultand astfel o fumegaraie de toata frumusetea.



Si ar mai fi inca un tip de FUM pe care il scot in general soferii de BMW... fumul de burnout !



enJOY !!!


smile


Comentarii: 0
Postat la: 26 2 2005


Stire adaugata de XXL

Nume/Nickname:
E-mail: (optional)
Smiles: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Introduceti cele doua cuvinte cu spatiu intre ele !
Daca acestea nu sunt lizibile dati click pe iconul, aflat sub cod.

 

Cauta pe BmwClub.ro sau direct part-number RealOEM.com

căutare personalizată

Publicitate
Bmwclub Magazine pe Facebook
        

Legal - Termeni si conditii   
BMWClub Magazine
Despre revista
Cuprins revista
Cauta BMW
Stiri BMW
Intalniri
Comunitate
Facebook
Contact
Aboneaza-te

BMWClub Magazine 2010 - Toate drepturile rezervate.
Acesta este un site partener BMWClub Romania www.bmwclub.ro
version 1.2