Toate stirile BMW si BMWClub RomaniaCum alegem anvelopele de iarna si all-season?


Odata cu primele semne ale unei ierni care si-a anuntat sosirea ceva mai devreme, soferii trebuie sa stie ca legea ii obliga sa aiba masinile echipate cu anvelope adecvate sezonului rece.
Astfel, prin Ordonanta de Guvern nr.5/2011, echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarna a devenit OBLIGATORIE pentru perioada 01 noiembrie - 01 martie.
Nerespectarea acestei obligatii va poate aduce un MINUS in portofel de pana la 4.000 de lei.
"Aceste sanctiuni sunt aplicate doar pentru portiuni de drum acoperite cu zapada, gheata si polei. In situatia unor blocaje, costurile de blocare, dezapezire, costurile de deblocare, de deszapezire, de ridicare si alte operatiuni de acest gen, vor fi suportate de cei care au produs blocajele", a spus Florin Coman, director Autoritatea Rutiera Romana.
Anvelopele sunt definite din punct de vedere tehnic de regulamentele Comisiei Europene.
"In regulament sunt anexate toate caracteristicile tehnice, iar producatorii, importatorii si dealerii le cunosc. Au lucrat cu ele de ani de zile. Noi am facut ordonanta avand in vedere exclusiv siguranta circulatiei pentru ca suntem parte si cosemnatari la Decada sigurantei rutiere 2011-2020 si ne-am aliniat si noi la Europa civilizata", a mai spus directorul Autoritatii Rutiere Romane.


Avand in vedere declaratiile foarte ferme ale reprezentantilor autoritatilor care vor controla respectarea acestor normative, ne-am propus sa va expunem toate detaliile pe care veti avea nevoie sa le cunoasteti la alegerea unor anvelope.
Asadar, daca la alegerea unei anvelope de iarna misiunea este relativ mai simpla, profilul acestora fiind cel determinant, la anvelopele ALL-SEASON trebuie sa fiti foarte precauti si sa discerneti limpede cand facetii achizitia.
Avantajele lor sunt multiple:
- se descurca binisor indiferent de anotimp, atat pe carosabil uscat, mazga, noroi, zapada sau gheata.
- aduce oarecum o economie in bugetul fiecaruia, putand fi utilizate pe intreg anul, diminuandu-se costurile suplimentare de montare/demontare a rotilor de doua ori pe an (primavara si toamna), achizitionarea altor roti de schimb pentru iarna sau costurile de depozitare a pneurilor schimbate.
Elementele de identificare a uneii anvelope ALL-SEASON adecvata si omologata pentru sezonul rece sunt urmatoarele:
- marcajul M+S (Mud & Snow),
- pictograma cu fulgul de nea,
- pictograma cu creasta de munte.


De exemplu, la un simplu control in trafic, anvelopele cu marcaj M+S sunt considerata "de iarna", dar doar pictograma "fulg de nea" de pe exteriorul cauciucului garanteaza comportamentul adecvat pe zapada si gheata.
ATENTIE la anvelopele care au aceste marcaje, dar sunt realizate in conditii artizanale, respectiv nu sunt embosate (in relief), ci sunt stantate (in adancime) de catre diversi "comercianti" oportunisti.

Cum sa nu va pacaliti la cumpararea anvelopelor all-season?
E simplu: solicitati comerciantulu care v-a vandut anvelopele un certificat prin care se atesta faptul ca respectivele anvelope mixte sunt adecvate utilizarii in conditii de iarna acoperite cu zapada sau gheata. Astfel, in cazul in care sunteti amendat pentru echiparea necorespunzatoare a masinii, veti putea trimite amenda catre cei ce v-au vandut si v-au montat asemenea anvelope.


Politia Rutiera si Autoritatea Rutiera Romana, impreuna cu specialistii Registrului Auto Roman vor verifica in majoritatea zonelor tarii concordanta anvelopelor fiecarui autoturism cu normativele in vigoare.
Mai mult, daca solicitati formalitati de inspectie tehnica periodica in unitatile de service acreditate de R.A.R. in intervalul 01 noiembrie - 01 martie, pentru a putea primi OK-ul, trebuie sa aveti autovehiculele echipate corespunzator cu anvelope pentru iarna.

Mai trebuie sa stiti ca exista un RISC REAL ca pentru neechiparea sau echiparea defectuoasa a automobilului cu pneuri necorespunzatoare sa fiti pasibili de amenzi usturatoare, entru ca riscati sa ramaneti impotmoliti in zapada sau sa produceti un eventual accident, in acest caz platind din propriu buzunar costurile avariilor, atat al masinilor implicate, cat si al infrastructurii pe care ati deteriorat-o.
In plus, daca ramaneti blocat intr-o zona mai izolata, puteti plati intreaga operatiune de deblocare si de degajare a masinii.
In mod similar, toate costurile provocate de un accident cauzat de lipsa anvelopelor adecvate si aprobate pentru sezonul rece va vor fi imputate chiar si de societatile de asigurare, acest detaliu al anvelopelor corespunzatoare fiind unul definitoriu pentru stabilirea responsabilitiatii pentru pagube.
In consecinta NU PREA E DE GLUMA !!!Drumuri bune sa aveti ! smileComentarii: 0
Postat la: 11 10 2011


Stire adaugata de XXL

Nume/Nickname:
E-mail: (optional)
Smiles: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Introduceti cele doua cuvinte cu spatiu intre ele !
Daca acestea nu sunt lizibile dati click pe iconul, aflat sub cod.
Bmwclub Magazine pe Facebook
        

Legal - Termeni si conditii   
BMWClub Magazine
Despre revista
Cuprins revista
Cauta BMW
Stiri BMW
Intalniri
Comunitate
Facebook
Contact
Aboneaza-te

BMWClub Magazine 2010 - Toate drepturile rezervate.
Acesta este un site partener BMWClub Romania www.bmwclub.ro
version 1.2