Toate stirile BMW si BMWClub RomaniaBun de stiut: ETICHETAREA obligatorie a anvelopelor


Care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le contina eticheta si care sunt simbolurile care trebuie interpretate ? Cu sprijinul ultimelor informatii primite de la partemerul nostru Michelin, va vom explica in cele ce urmeaza care sunt noutatile in acest domeniu.

Ei bine, Comunitatea Europeana a decis ca este in interesul consumatorului sa aiba cateva informatii suplimentare la alegerea unor anvelope, in afara informatiilor comerciale puse la dispozitie de fiecare fabricant in parte.
Aceasta este eticheta standard care va trebui aplicata pe fiecare anvelopa in parte incepand cu noiembrie 2011.


Ce se intampla insa cu anvelopele produse anterior acestei date?
Ei bine, incepand cu cele produse dupa data de 1 Iulie 2012, este obligatoriu expunerea la standurile de vanzare a caracteristicilor de pe eticheta de produs.
Ce trebuie sa urmarim pe acest sistem de etichetare, INDIFERENT in ce punct de vanzare ne aflam ?


Noul sistem european de etichetare a anvelopelor a fost conceput cu scopul de a oferi consumatorilor informatii practice privind trei caracteristici importante de performanta:
- aderenta pe carosabil umed,
- eficienta energetica
- zgomotul la rulare

Fara sa devenim prea tehnici in exprimare, ne-am propus sa trecem dincolo de eticheta, astfel incat sa facem usor inteleasa filosofia dupa care se construiesc anvelopele, incercand sa raspunda cerintelor pe care un
consumator de anvelopa le are.
De aceea, sub egida conceptului denumit Echilibrul Performantelor, Michelin
oferia SIGURANTA, LONGEVITATE si EFICIENTA ENERGETICA la cele mai
inalte standarde dar fara a sacrifica vreuna dintre performante.
Este un echilibru destul de greu de atins si mai ales de dezvoltat si imbunatatit. De exemplu, stiati ca in cercetarea si dezvoltarea produselor Michelin, sunt implicati nu mai putin de 6000 de angajati ? Sau ca bugetul alocat in 2011 a fost de... 6.000.000 de euro ?
Toate acestea in cele 69 de fabrici din lume (din care 3 se afla in tara noastra) si pentru dezvoltarea parametrilor de performanta care sa ofere alatorii in siguranta.

Avand in vedere statisticile negre ale accidentelor efectuate de societati recunoscute in domeniu, cum ar fi VUFO (Verkehrsunfallforschung) din Germania, este destul de curios faptul ca :


De aceea Michelin sprijina introducerea noului sistem european de etichetare a anvelopelor, astfel incat consumatorii sa fie in deplina cunostinta de cauza privind performantele unei anvelope atunci cand fac o alegere.

Noi ne dorim sa va prezentam in mod detaliat care sunt conditiile si criteriile din spatele impunerii etichetarii anvelopelor.
Primul criteriu: Eficienta energetica
Aceasta depinde in cea mai mare masura de rezistenta la rulare a rotilor.
La fiecare rotatie, anvelopa se deformeaza la contactul cu solul, iar compusii care intra in componenta anvelopei se incalzesc. Prin reducerea incalzirii, se poate reduce consumul de carburant si, implicit, nivelul emisiilor de gaze de sera. Forta care ajuta vehiculul sa inainteze este cunoscuta sub numele de „rezistenta la rulare”. Aceasta se masoara prin cantitatea de energie consumata pentru deplasarea vehiculului pe o anumita distanta. Rezistenta la rulare este responsabila pentru 20% din consumul de carburant al vehiculului. Cu alte cuvinte, aceasta inseamna ca un rezervor din cinci este consumat de anvelope. Prin reducerea rezistentei la rulare, eficienta energetica este vizibil imbunatatita, nivelul emisiilor scade, iar acest lucru permite conducatorilor auto sa cheltuiasca mai putin pentru carburant. Clasa unei anvelope se masoara cu ajutorul unei masini speciale, care determina coeficientul de rezistenta la rulare al anvelopei respective.
Un litru de benzina consumat elimina in atmosfera 2,3 kg CO2 si fiecare litru de motorina elimina 2,65 kg.


Eficienta energetica a anvelopei este exprimata printr-un coeficient calculat prin impartirea rezistentei la rulare la sarcina la care este supusa anvelopa pe durata testului. Pe noua eticheta, eficienta energetica va fi simbolizata de o literă pe o scală colorată, similara celor existente pe etichetele care insotesc aparatura electrocasnica sau vehiculele noi, aflata sub pictograma standard pentru eficienta energetica stabilita de Uniunea Europeana.
Exista sapte clase de eficienta, de la A (cea mai eficienta) la G (cea mai putin eficienta), diferenta dintre acestea insemnand ca un set complet de anvelope din clasa A poate reduce consumul de carburant (si emisiile de carbon) cu pana la 7,5% comparativ cu un set complet de anvelope din clasa G.
Standardele pentru clasele de eficienta energetica sunt foarte stricte, în special pentru anvelopele mai mici, lucru care face posibila imbunatatirea fiecarei game de anvelope.

Al doilea criteriu: Aderenta pe suprafete umede
Distanta de franare pe carosabil umed este masurata conform unei proceduri standard, prin compararea anvelopei supusa testului cu o anvelopa de referinta definita in standard. Raportul dintre cele doua distante (anvelopa testata/anvelopa de referinta) determina clasa de aderenta pe carosabil umed care este inclusa pe eticheta. Ca si in cazul rezistentei la rulare, exista sapte clase de performanta privind aderenta pe carosabil umed, de la A (cea mai performanta) la G (cea mai putin performanta). Desi rezultatele pot varia in functie de vehicul si de conditiile meteo, distanta de franare corespunzatoare unui vehicul echipat cu un set complet de anvelope de clasa A poate fi cu pana la 30% mai scurta decat distanta de franare corespunzatoare unui vehicul echipat cu un set complet de anvelope din clasa G. Aceasta inseamna aproximativ 18 metri* in cazul franarii de urgenta a unui vehicul care se deplaseaza cu 80 km/ora.


Al treilea criteriu: Zgomotul la rulare
Deoarece anvelopele contribuie la zgomotul din trafic, un neajuns major, noua eticheta indica nivelul de zgomot la exterior si nu nivelul de zgomot perceput in interiorul vehiculului. Valoarea masurata este indicata in decibeli (dB) si, vizual, prin una, doua sau trei linii negre, in functie de nivelul de zgomot reglementat prin standardul european. Trei linii negre inseamna ca nivelul de zgomot se incadreaza in limita actuala, doua linii negre inseamna ca zgomotul se afla cu 3dB1 sub limita actuala, anvelopa fiind de doua ori mai silentioasa decat standardul, si o linie neagra inseamna ca nivelul de zgomot se afla cu 6dB sub limita actuala, anvelopa fiind de patru ori mai silentioasa decat standardul.


Dar siguranta implica mai mult decat aceste criterii de performanta. Strategia Michelin se concentreaza pe conceperea si fabricarea de anvelope sigure in toate conditiile de rulare, pe suprafete uscate si umede, la deplasarea in linie dreapta sau in viraje.
Toate gamele de anvelope de vara comercializate incepand cu 2010 (Michelin Energy Saver +, MICHELIN Primacy 3, Michelin Pilot Super Sport si Michelin Pilot Sport 3) se incadreaza in clasa A de performanta din punct de vedere al aderentei pe carosabil umed, cel mai important parametru privind siguranta.
La capitolul optimizarea eficientei energetice (consumul de carburant + emisiile de noxe) noile game de anvelope se incadreaza in clasele de performanta B-C functie de dimensiuni* (Michelin Energy Saver +) si C (Michelin Primacy 3).
Din punct de vedere al zgomotului la rulare, toate gamele de anvelope de vara Michelin se incadreaza in limitele care vor intra in vigoare de la data de 1 noiembrie 2016 (cel mult 2 linii negre).


Ce ramane acum de facut?
Cereti vanzatorilor Dvs. de anvelope aceste informatii ! Ei sunt obligati sa vi le ofere !
Aratati ca sunteti un consumator informat si ca nu acceptati compromisuri in ceea ce priveste siguranta si banii vostri !

Incheiem aici, nu inainte de a multumi Michelin Romania pentru informatiile furnizate si pentru tot sprijinul acordat.


Drumuri bune sa aveti !

enJOY !

smileComentarii: 0
Postat la: 19 6 2012


Stire adaugata de XXL

Nume/Nickname:
E-mail: (optional)
Smiles: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Introduceti cele doua cuvinte cu spatiu intre ele !
Daca acestea nu sunt lizibile dati click pe iconul, aflat sub cod.
Bmwclub Magazine pe Facebook
        

Legal - Termeni si conditii   
BMWClub Magazine
Despre revista
Cuprins revista
Cauta BMW
Stiri BMW
Intalniri
Comunitate
Facebook
Contact
Aboneaza-te

BMWClub Magazine 2010 - Toate drepturile rezervate.
Acesta este un site partener BMWClub Romania www.bmwclub.ro
version 1.2